INSPIRATIONSTILLFÄLLEN

Känslighet i barnens värld

 

Hur kan vi skapa en miljö, atmosfär och sysselsättningar där ALLA barn kan ha det bra, tillsammans? Även de allra känsligaste. Hur kan vi göra för att känsligheten inte ska ses som en svaghet? Och de känsligaste inte alltid ska lyftas bort? Hur kan vi arbeta med barnens inre kvaliteter och själsliv trots krav på yttre läromål?

Nu bjuds alla ni som verkar i förskolan in till en eftermiddag där vi delar med oss av inspiration och insikter, genom samtal och upplevelser tillsammans med medverkande i projektet Känslighet.

 

Vi har även den stora glädjen att välkomna Barnläkaren Lars H Gustafsson som med sitt livslånga engagemang för de allra minsta bidrar med sin kunskap och perspektiv

“Fantasi, lekfullhet, empati – hur kan känslighet, skapande och ansvarstagande förenas?”

 

21 april Om Känslighet – med spegling av barnläkaren Lars H Gustafsson Anmälan

25 april Att arbeta med känslighet i förskolan - hur gör vi det?

27 april Om Känslighet – mänsklighet med Lars H Gustafsson  Anmälan

Känslighet Mänsklighet

 

Mer om projektet Känslighet

Projektet Känslighet är djupt inspirerat av den amerikanske barnpsykiatern Thomas W. Boyce som i över 30 år har forskat på barn med psykisk ohälsa. Hans främsta budskap är vikten av att se den höga känsligheten hos barn och vuxna som en stor mänsklig och samhällelig resurs. Forskningen visar att barn som växer upp med förtroende för sin känslighet har större chans att klara sig bra i livet, trots svåra yttre omständigheter. Omgivningens bemötande under tidiga barnaår har avgörande betydelse. 


Tillitsverket har tillsammans med barn och personal på förskolor i Malmö gjort en spännande och omtumlande resa. Med lek och skapande som verktyg har vi utforskat vad som kan hända när känsligheten får vara i centrum; vilka miljöer, sysselsättningar och förhållningssätt som kan stärka barns förtroende för känslighet som tillgång i livet.

Projektet har utvecklats tillsammans med Malmö Stads Förskoleförvaltning utbildningsområde C och Sveriges Förening om Högkänslighet.

Med stöd ur Allmänna arvsfonden