TRÄDGÅRD FÖR LÄKANDE
Våren vill väcka liv i kropp och själ. Ljuset och värmen tilltar. Att röra sig i sitt eget tempo, stanna upp, komma i kontakt med vädrets makter och naturens skiftningar. Omges av det levande gröna, av ljuset, färgerna och de stillsamma ljuden. Skönheten talar till sinnena. Tankarna kan få ro. Malande känslor kan tona bort och nya idéer dyka upp.
Många har erfarenhet av naturens hälsobringande krafter. Ändå kan naturen kännas avlägsen. Vi lever i ett snabbt flöde av intryck och förväntningar där det rofyllda är svårt att komma i kontakt med. Hur hinna med att ta det lugnt, besinna, få riktig återhämtning? Det är inte konstigt att så många idag mår dåligt på grund av stress. Att återknyta till den levande världen är nödvändigt. För hälsans skull. Och för att vi som människor skall få kraft att genomföra alla de positiva förändringar som är nödvändiga i världen.
Att samhörighet med naturen ger hälsa är ingen ny kunskap. T ex. Hippokrates (460-377 f Kr), som brukar kallas den moderna läkekonstens fader, menade att naturen har en avgörande betydelse för hälsan. När han lät anlägga ett sjukhus på ön Kos, gjorde han det på en noga utvald plats i en glänta i skogen. Hundratals olika växtarter planterades till en välgörande och vacker trädgård. Den impulsen levde kvar länge. Ända in på 1900-talet var sjukhusparken och trädgården en självklar del av vården. Sedan kom tron på mediciner och teknik att överskugga allt.
Från 1980-talet och framåt har foskning bedrivits kring natur och trädgårds hälsofrämjande verkan. I Japan har staten satsat på folkhälsan genom att anlägga över 60 skogsparker och här forskar man nu på effekterna. I Alnarp i Skåne finns sedan 2002 en terpiträdgård inriktad på forskning. Forskningsresultat har bl a visat att trädgårdsterapi ger en mer genomgripande och långvarig effekt vid rehabilitering av utmattade personer än annan motsvarande behandling. Forskarna pratar idag om NaturUnderstödd Rehabilitering (NUR).
I vår trädgård på Ingarö tar doktor Mattias emot grupper med patienter. De långtidssjuka efter Covid får behandling. En kopp varmt te med örter från trädgården. Nya dofter och smaker varje gång. Så mycket har hänt i trädgården sedan förra veckan! Det friska och vackra får tala. Hitta sin plats och komma till ro. Det blir ett rikt liv av sinnesupplevelser och att känna inåt. Skönheten är ett av många teman under de tolv gångerna. Hur ofta låter vi skönheten tala till oss? Överallt i trädgården finns det vackra. Det får mig att bli berörd som människa. Det får mig att öppna mig för omgivningen, bli intresserad, känna mig ett med det stora livet. Känna mig hel! Och den vårdande handen finns med. Det mänskliga bemödandet lägger grunden för trädgården. Många av växterna skulle inte kunna bli livskraftiga och strålande plantor utan vår inlevelse och skydd. Känner vi inte igen oss i de känsliga plantorna som behöver vårdas? Inspiration kan väckas till omhändertagande av mig själv så att jag kan bli mer av den jag vill vara. Vi skolar om de små sköra plantorna. Tar den lilla grodden i handen och ger den allt den behöv