Vi bakar in sånger och sagor i brödet vi bakar in varma hjärtan och få vara sig själv vi bakar in värden som hör framtiden till. Som att så ett okänt frö som kanske blir en blomma någon gång.

Så kom de igen körandes till vägens ände med sina barn. Vi har bakdag för barn med ”funktionsvariationer”. Vi hör rop och skrik över krönet och så kör det igång. Oftast kommer det såväl stamgäster ut hit som barn som aldrig har varit här tidigare. Det roliga är att även om vi aldrig setts tidigare så går det bra att prata som om vi var gamla vänner. De här barnen har nämligen sällan fördomar eller normer som gör att du måste göra på ett visst sätt.

Ja här får du göra från hjärtat så att säga. Dom där barnsliga tokrokliga sakerna du aldrig vågat säga förut. Det som känts som konstigt och pinsamt blir något stort och levande. Här får du leenden, skratt och gnistrande ögon tillbaka.

Och varför något så enkelt som bakning. Jo för att alla tycker om det och det är fint att samlas kring något som knådas bearbetas och blir till, det är fint att samlas i ett rum i värme och gemenskap,

Vi samlas och pratar, vi mjölar bord och knådar, vi brer på fyllning, viker, formar och lägger på plåtar. Men vi skojar också och sjunger och berättar sagor och historier. Med dessa fina barn blir det på riktigt på något sätt och så enkelt. Skratt, tårar, roliga, känslofyllda sånger till idogt innerligt bakande. Blyghet, kraft, känslighet, skoj, värme... Allt får finnas med.

Vid dessa enkla skapande tillfällen kommer vi till lekfullhetens kärna och det är något vist med det. Visdomen börjar liksom med leken och det får dig på andra vägar än du tänkt dig. Plötsligt befinner du dig i nya upplevelser och insikter.  Visheten har sin början i det som sker nere på marken, som upplevelser av det enkla i livet, visheten börjar med kärleken till den lilla människan, människan med det goda hjärtat som inte har behov av egenvinning utan ger av sig själv så som hon är.

Hönan och Ägget, det lilla sociala vedugnsbakeriet ute vid havet, fylldes av engagemang i bak, saga och sång. Tack alla fina barn och tack alla assistenter och föräldrar som tar med barnen ut hit till vägens ände.