Äventyrsdans och kakbak för barn och unga med funktionsvariationer, 9 april

Det är så glädjande att ta emot barnen som kommer till våra funkisdagar. Att mötas här ute på Ingarö har nämligen sin särskilda betydelse. För det första möts barnen av skärgårdsnaturens krafter: backar, klippor, hällar, vindar, ljus. Bara en sån sak, att möta naturkrafterna, inleder vår lekfulla dag på ett fint sätt. Sedan, i både kontrast mot och samspel med naturen, kliver vi in i dans och lekrummet. Med fönster mot havet, den vackra vedugnen som sprider värme kyliga vårvinterdagar och med det höga taket som en sal uppstår en särskild stämning. Därinne blir det tyst och spännande. Förväntansfull sätter vi oss på golvet och leker Den gyllene bollen. En tyst lek. Alla får bollen och säger sitt namn. Lyssna och säga. Allt blir högtidligt på något sätt. Sedan reser vi oss och dansar och sjunger Soltrumman. Vad kan väl vara bättre än att bjuda in solen i rummet. Vi klappar, virvlar, dansar, stampar, sjunger… I allt snabbare takt. Sen fortsätter lekarna med dans och en äventyrslek där allt kan hända. Barnen kommer med fantastiska ideer hur vi ska göra. Vi reser på en flotte över havet till ett annat land. Vi har nämligen blivit bjudna på prinsessans och prinsens bröllop. Vågorna gör att vi tumlar runt och knuffas runt på flotten. Till sist kommer vi fram till land. Där börjar ett äventyr där vi balanserar på stockar över vatten, klättrar i berg och kommer in i trollens grotta. Vid en dimhöljd äng får vi möta älvorna och vi dansar med slöjor till deras musik. Musiken tystnar och mitt på ängen avslöjar sig älvornas skatt. Vi samlas och beundrar det vackra. Skatten blir en en gåva som vi ska ge till bröllopsparet. Vi skyndar oss till slottet där festen redan börjat. Högtidligt böjer vi på knä framför brudparet och ger gåvan till dem. Vi kommer sedan till kungliga garderoben där vi klär oss till kungligheter. Barnen blir modiga riddare och vackra prinsessor. Alla dansar vi runt i rummet.

Det berör att märka vilken närvaro barnen har och att de tar leken på sådant allvar. Mitt i leken märker du inte det där med variation eller hinder. Då är alla ett och vi har väldigt roligt. Jag upplever att det är själva syftet med leken.

Men det är inte slut ännu. Efter vårt äventyr går vi över till Hönan och Äggets vedugnsbageri och bakar cupcakes. Vi blandar, rör om, gräddar, spritsar och till sist står där de vackraste cupcakes man kan tänka sig. Dagen avslutas med fika.

Det är alltid ett särskilt ”hej då” efter dessa tillfällen. Dessa speciella barn lämnar ett särskilt avtryck efter sig och bilden av dom stannar kvar i hjärtat. Nu längtar vi fram till funkislägret i början av juli.